Beroepsinstituut van Erkende Boekhouders
en Fiscalisten
Wet van 22 april 1999
 
Beroepsactiviteiten

Waaruit bestaan de beroepsactiviteiten ?

De opdrachten van de erkende boekhouder-fiscalist zijn zeer divers. De boekhouder-fiscalist is actief in onder andere volgende domeinen :

  • Boekhouding : In eerste instantie zal de boekhouder-fiscalist natuurlijk instaan voor het bijhouden van de boeken, het bepalen van het boekhoudkundig resultaat, het opmaken van de jaarrekeningen en het raad geven betreffende de organisatie van de boekhouding.
  • Fiscaliteit : De boekhouder-fiscalist staat zowel de ondernemer als de particulier bij voor de correcte toepassing van de fiscale wetgeving en het vervullen van de fiscale verplichtingen. Deze bijstand heeft niet alleen betrekking op het invullen van de aangiften voor de BTW en de personen- en vennootschapsbelasting maar ook op successierechten, douane en accijnzen alsook registratierechten.
  • Vennootschapsrecht : De boekhouder-fiscalist adviseert zijn cliënteel over de vennootschapswetgeving en de toepassing ervan bij de oprichting en omvorming van een onderneming.
  • Sociaal en arbeidsrecht : Ook hier zal de boekhouder-fiscalist de bedrijfsleider met raad en daad kunnen bijstaan voor een correcte en tijdige toepassing van de wettelijke verplichtingen.
  • Bijstand bij de opstart van een onderneming : De boekhouder-fiscalist helpt de startende ondernemer bij de keuze van de juridische vorm van zijn onderneming, de te onderschrijven verzekeringen en ook bij het opstellen van een financieel plan, de aanvraag van subsidies en premies en tenslotte de registratie als ondernemer bij de verschillende administraties zoals bijvoorbeeld KBO en BTW.
  • Raadgever betreffende bedrijfsbeheer : De boekhouder-fiscalist zal ook regelmatig de rentabiliteit van de ondernemingen van zijn cliënten analyseren. In functie van het resultaat van die analyse zal de boekhouder-fiscalist de cliënt voorstellen doen, bv. op fiscaal vlak, om de economische gezondheid van de onderneming te waarborgen en/of te verbeteren.

Goed om te weten : Om al deze diensten te kunnen aanbieden zal de erkende boekhouder-fiscalist zich op zeer regelmatige basis bijscholen door zelfstudie en het volgen van seminaries.


Laatst gewijzigd op 21/12/2012 14:11:58
Navigatie
  • TERUG